Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Sve više obnovljivih izvora energije u Arizoni

Monday, 06 April 2009

Solarne ćelije. Američka savezna država Arizona jedna je od rijetkih saveznih država u SAD-u koja velikim koracima ide prema optimalnijem iskorištavanju obnovljivih izvora energije, a sve u vidu borbe s globalnim zatopljenjem i klimatskim promjenama. Budući da je Arizona odlično smještena za iskorištavanje energije Sunca, solarna energija je visoko na listi obnovljivih izvora energije koji se mogu koristiti za proizvodnju električne energije. Korištenje solarne energije je u konstantnom porastu u toj sunčanoj saveznoj državi i zbog toga je Arizona jedna od rijetkih dobrih primjera korištenja sektora obnovljivih izvora energije za zadovoljavanje rastućih energetskih potreba. Najjednostavnije rečeno, solarna energija je pretvaranje sunčevog zračenja u iskoristivi oblik energije – većinom u toplu vodu i električnu energiju. Solarna energija se dosta koristi na udaljenim lokacijama do kojih je teško dovesti neki drugi oblik energije, ali u zadnje vrijeme se sve više koristi i u urbanim područjima.

Arizona se još uvijek dominantno oslanja na ugljen i naftu za zadovoljavanje primarnih potreba za energijom, ali se naravno trudi smanjiti tu energetsku ovisnost. Jedan od projekata koji bi trebao postaviti nove standarde u planiranju energetske budućnosti Arizone svakako je projekt izgradnje solarne elektrane nazvan „Solana“ koji bi trebao biti završen 2011 godine. Ova ogromna solarna elektrana trebala bi se rasprostirati na 1.900 jutara i trebala bi biti dovoljna za pokrivanje energetskih potreba 70.000 domaćinstava. Elektrana je simbolično nazvana „Solana“, što na španjolskom znači „sunčano mjesto“. Snaga elektrane trebala bi biti oko 280 MW. Dodatno je dobra vijest da elektrana neće samo opskrbljivati energijom 70.000 domaćinstava, već se biti otvoreno i 1.500 novih radnih mjesta, a to je sjajna vijest u doba ove recesije.

Ako sve prođe prema očekivanjima ovaj projekt trebao bi biti jedan od glavnih znakova u pravom smjeru što se tiče budućih energetskih projekata u Arizoni, ali i u cijelom SAD-u. Uspjeh ovog projekta vrlo je važan i u vidu plana američkog predsjednika Obame kojim se emisije ugljičnog dioksida namjeravaju smanjiti za 20 posto do 2020 godine.

Arizona - Sjajna pozicija.
Arizona - Sjajna pozicija za iskorištavanje solarne enrgije.

Iako sve izgleda vrlo dobro iz raznih kutova gledanja (ogroman polet sektora obnovljivih izvora energije, bolja zaštita okoliša, puno novih radnih mjesta na lokalnoj razini), još uvijek postoji jedan veliki problem, a to je zakon o čistoj energiji u SAD-u (clean energy bill). Ovaj zakon prebacio bi oko 18 milijardi dolara poreznog novca iz naftnih kompanija prema obnovljivim izvorima energije, i bez tog zakona projekt „Solana“ bilo bi gotovo nemoguće izvesti. Projekt je ogroman i potencijalno vrlo koristan, ali na kraju će opet političari imati zadnju riječ. Ako ćemo suditi prema prijašnjim iskustvima, šanse su male jer već nekoliko puta se dogodilo da takav zakon ne prođe – 2007 je falio jedan glas da prođe senat, a ista se stvar dogodila u veljači 2008. U oba slučaja glas je uskratio republikanac John McCaine.

Neki energetski stručnjaci smatraju da se takav razvoj događaja više ne može ponoviti, uglavnom jer je mnogo ljudi izgubilo posao u zadnjih nekoliko mjeseci i tih 1.500 novih radnih mjesta je i za političare poticaj da zakon prođe. Još jedna stvar koja budi optimizam također je i borba protiv globalnog zatopljenja koju je Obama često spominjao kao glavnu zadaću kad postane predsjednik. Ovako velik projekt u sektoru obnovljivih izvora energije trebao bi svijetu dati dokaz da Amerika misli ozbiljno u borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Svim tim potezima još uvijek je teško uvjeriti ostatak svijeta da se misli ozbiljno, posebice EU koja se već desetljećima pokušava okrenuti prema čišćoj energiji, ali možda se i taj stav promijeni u budućnosti.

 
Top ot the page!