Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Solarna energija za Europu

Sunday, 05 July 2009

Desertec. Svjetsko stanovništvo konstantno raste, a Europa nije iznimka. Sve veći broj stanovnika znači i sve veću potražnju za energijom i Europa već razmišlja o načinima kako zadovoljiti buduću glad za energijom. Jedno od tih budućih energetskih rješenja mogla bi vrlo lako postati Afrika, odnosno preciznije područje Sahare u sjevernoj Africi.

Tako se nešto dalo naslutiti iz priopćenja Deserteca, organizacije fokusirane na razvoj obnovljivih izvora energije za Europu, Aziju i Bliski istok. Ova poznata kompanija vjeruje da su beskrajna pustinjska prostranstva Sahare u sjevernoj Africi savršena za iskorištavanje solarne energije i da sve što još treba jesu novac i dalji planovi za iskorištavanje tog potencijala. Desertec je već objavio planove da skupi financijska sredstva potrebna ne samo za istraživanje nego i za razvoj tehnologija. Prema njihovim procjenama takav bi projekt koštao oko 600 milijardi dolara. Usprkos tom velikom početnom kapitalu potrebnom za iskorištavanje Sahare mnogi vjeruju da bi takav projekt bio isplativ zbog ogromnog potencijala.

Kako bi ideja oko iskorištavanja solarne energije funkcionirala? Osnovna ideja je da bi solarni paneli trebali biti konstruirani tako da koncentriraju sunčevu zraku na jednu točku. To znači da bi solarni paneli ustvari trebali biti kompjuterizirani kako bi se postigla maksimalna efikasnost. Sunčeva energija grije vodu koja zatim stvara paru potrebnu za pogon turbina, a dodatna pogodnost ovog procesa bila bi desalinizacija vode. Ovaj projekt bi povrh svega trebao i osigurati mnoštvo novih poslova u ovom siromašnom dijelu svijeta.

Solarna energija kao i svaki drugi obnovljivi izvor energije znači manje emisija ugljičnog dioksida i manje potražnje za fosilnim gorivima. Ekološki prihvatljivi izvori energije su točno ono što svijet treba ukoliko želi izbjeći najgore od klimatskih promjena. Ukoliko bi se Sahara koristila kao obnovljivi izvor energije to bi značilo znatno manje ugljičnog dioksida od Europske unije, i naravno manje emisija na globalnom nivou.

Solarna energija ima pred sobom još puno istraživanja kako bi osigurala maksimalnu efikasnost i prihvatljive troškove koji su još uvijek prilično veliki no valja također istaknuti kako se solarna tehnologija sve više i više usavršava pogotovo sada kada svijet nastoji suzbiti nadolazeće klimatske promjene.

Desertecova ideja nije samo prikladna za Sjevernu Afriku nego također i za Ameriku, Australiju i mnoga druga područja koja imaju dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti. U teoriji sva područja oko ekvatora imaju dovoljno sunčevog zračenja kroz cijelu godinu i mogla bi iskorištavati znatno više energije Sunca nego što to čine danas.

Svijet jednostavno mora potražiti nove izvore energije jer fosilna goriva nisu ni ekološki prihvatljiva niti će trajati zauvijek tako da svijet doista treba novi energetski plan za buduću potrošnju energije. Solarna energija je jedan od tih izvora sa ogromnim potencijalom koja bi uz adekvatno istraživanje mogla postati jedan od glavnih izvora energije u godinama koje dolaze. Stoga doista nema razloga zašto ne započeti sa Saharom.

 
Top ot the page!