Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Energija vjetra u Ujedinjenom Kraljevstvu – problem s efikasnošću

Tuesday, 12 July 2011

Energija vjetra u Ujedinjenom Kraljevstvu – problem s efikasnošću. Energija vjetra je najbrže rastući obnovljivi izvor energije na svijetu, ali to ne znači da u industriji energije sve ide glatko i da nema ozbiljnijih problema. Kao i svi ostali izvori energije tako i energija vjetra ima i pozitivne i negativne strane. Prema nedavnom detaljnom istraživanju onshore elektrana na vjetar u Ujedinjenom Kraljevstvu najveći problem tih elektrana je efikasnost – to rezultira još manjom kompetitivnošću u odnosu na tradicionalna fosilna goriva.

Prema spomenutom istraživanju više od 20 elektrana na vjetar u Ujedinjenom Kraljevstvu proizvodi manje od petine maksimalne moguće proizvodnje, a dvije elektrane na vjetar proizvode manje od 10% u odnosu na mogući maksimum. Čak je i najveća elektrana na vjetar u zemlji - The High Volts 2, Co Durham – prilikom zadnjeg mjerenja postigla samo 18,7% od moguće maksimalne efikasnosti. Prihvatljiva norma za farme vjetrenjača odnosno elektrane na vjetar je između 25% i 30%.

Ovakvi rezultati daju vjetar u leđa ljudima koji se protive energiji vjetra i koji misle da toliko mnogo vjetrenjača proizvodi premalo energije da bi bio opravdan utjecaj na okoliš i prateće vizualno zagađenje okoliša. S druge strane neki stručnjaci upozoravaju da se ovi rezultati moraju čitati s određenim oprezom jer ovi rezultati mogu znatno varirati od godine do godine i podložni su raznim faktorima.

Energija vjetra još je uvijek relativno skupa opcija u usporedbi s fosilnim gorivima, ali to nije zaustavilo razvoj industrije energije vjetra u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je uglavnom zbog obvezujućih sistema poticaja u kojima potrošači plaćaju otprilike duplo više za energiju iz vjetrenjača u odnosu na normalnu cijenu energije.

Trenutno u Velikoj Britaniji postoji oko 250 elektrana na vjetar i trenutne brojke o efikasnosti otkrivaju da mnoge od njih rade ispod očekivanih performansi. Ovo se događa većinom zato jer se pretjeruje kod procjene potencijala energije vjetra na određenom području s ciljem dobivanja poticaja.

Iako nema dvojbe da je potrebno više energije dobivati od obnovljivih izvora energije, moramo si također postaviti pitanje je li izgradnja novih elektrana na vjetar koje rade daleko ispod očekivanih performansi pravi put za to. Velika Britanija treba imati jak sektor energije vjetra, ali izgradnja farmi vjetrenjača samo zato jer postoje dobri poticaji nije baš najbolji način da se to ostvari.

 
Top ot the page!