Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Post-Kyoto raspored nije dogovoren

Sunday, 19 November 2006

Otopljeni led Vlade bogatih država nisu uspjele odgovoriti na sve lošije novosti koje dolaze od znanstvenika, a odnose se na predviđanja o klimatskim promjenama. U zadnjim satima UN-ove konferencije o klimi koja se održavala u Nairobiju od 6 – 17 studenog 2006 nije postignut dogovor o krajnjem roku do kojeg bi se trebali postaviti novi ciljevi za smanjenje emisije stakleničkih plinova nakon što prestane vrijediti trenutno važeći Kyoto protokol. Budući da Kyoto protokol definira ograničenja u emisijama stakleničkih plinova samo do 2012 godine, moglo bi se dogoditi da do tada neće biti donesene nove regulative i time bi svaka država mogla ispuštati plinova koliko god želi.

Unatoč neslaganju oko roka za postavljanje novih ciljeva izaslanici su se složili da će pokrenuti znanstvenu procjenu nove tehnologije za zarobljavanje i pokapanje ugljičnog dioksida koji ispuštaju elektrane. Velika Britanija i Norveška su već počele istraživati mogućnost pokapanja ukapljenih plinova u stare naftne bušotine u Sjevernom moru.

Budući da su u pitanju velika sredstva prirodno je da svatko vuče na svoju stranu. Tako ministar nafte Saudijske Arabije Ali Ibrahim Naimi veli: „Tehnike zarobljavanja i spremanja ugljika će smanjiti potrebu za internacionalnim izdacima na obnovljive izvore energije, budući da će ta tehnologija omogućiti čisto i ekološki prihvatljivo korištenje nafte.“. S druge strane UN-ov glavni predstavnik za klimu upozorava da nije poznato koliko dugo će ugljik biti zarobljen i postavlja pitanje: „Tko će biti odgovoran ako ugljik pobjegne iz tih skladišta?“.

Izvor informacija: http://www.newscientist.com/

 
Top ot the page!