Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Obnovljivi izvori – Globalni status izvještaj 2007

Sunday, 09 December 2007
Fotonaponske ćelije

Obnovljivi izvori energije sve se više koriste kao glavna alternativa fosilnim gorivima koja su odgovorna za velike emisije stakleničkih plinova, stoji u novom izvještaju organizacije United Nations Environment Programme (UNEP). Na kraju 2005 godine instalirana snaga obnovljivih izvora energije bila je oko 182 GW. Novi izvještaj (Renewables Global Status Report 2007) udruženja REN21 veli da je trenutno u svijetu instalirano oko 4.300 GW snage ukupno, a od toga oko 240 GW dolazi iz čistih obnovljivih izvora energije (bez velikih hidroelektrana), i time se izbjegava emisija od oko pet gigatona ugljika u atmosferu. To je oko 32-postotni rast obnovljivih izvora energija u manje od dvije godine što je vrlo ohrabrujuće za tržište obnovljivih izvora energije. REN21 je globalna mreža (udruženje) koja osigurava međunarodnu povezanost na polju obnovljivih izvora energije. Cilj te organizacije je poticanje politike razvoja i snažne ekspanzije upotrebe obnovljive energije u industrijaliziranim ekonomijama kao i u zemljama u razvoju. Povezujući energetske, razvojne i ekološke sektore, REN21 ojačava utjecaj obnovljivih izvora energije, a osnovana je 2004 godine u Bonu.

"Sada su potrebni obvezujući ciljevi u međunarodnom sporazumu za uspostavljanje politike koja može snažno ubrzati velike projekte na polju obnovljivih izvora energije u cilju zamjene fosilnih goriva", rekao je Mohamed El Ashry, predsjednik međunarodnog udruženja REN21, koje je napravilo izvještaj u suradnji s Worldwach institutom. Achim Steiner, izvršni direktor UNEP-a, rekao je da obnovljivi izvori "mogu napraviti znatni pomak u dekarboniziranju globalne ekonomije" i pozvao je vlade "da pošalju tržišne signale koji će ubrzati upotrebu obnovljivih izvora energije još jače". Dodao je da države moraju "obrnuti silaznu putanju investiranja u istraživanja i razvoj i time ubrzati komercijalizaciju obnovljivih izvora energije."

Ambiciozan cilj Europske unije.
Ambiciozan cilj Europske unije.

Novi izvještaj nastavak je dva prijašnja Global Status Reports-a iz 2005 i 2006 godine, a prikazuje da obnovljivi izvori energije poput energije vjetra, solarnih fotonaponskih ćelija i solarnog grijanja nastavljaju dvoznamenkasti rast i u 2007 godini. Više od 50 zemalja širom svijeta donijelo je ciljeve za udio obnovljivih izvora energije u budućnosti, uključujući 13 zemalja u razvoju, sve države Europske unije i mnogo saveznih država i provincija u SAD-u i Kanadi. Minimalno 56 država trenutno ima neki projekt promocije obnovljivih izvora energije, a 44 države, savezne države i provincije donijele su standarde udjela obnovljivih izvora energije u budućnosti, veli UNEP. Europska unija postavila si je ambiciozan cilj povećanja udjela obnovljivih izvora energije sa 13 posto 1997 godine na 21 posto 2010 godine.

Zaključak izvještaja je da će se trenutni trendovi nastaviti zbog smanjenja cijene tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i da će sektor nastaviti na razvoju različitih tehnologija. Izvještaj dolazi u trenutku kad su se pregovarači okupili na Baliju, Indonezija, da bi razgovarali o nasljedniku Kyoto protokola koji prestaje važiti 2012 godine.

 
Top ot the page!