Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Obama optimističan glede novog klimatskog zakona

Sunday, 05 July 2009

Barack Obama i energija. Američki predsjednik Barack Obama nazvao je činjenicu prolaska novog klimatskog zakona u kući zastupnika „izvanrednim prvim korakom“ nas putu ka suzbijanju klimatskih promjena i manjeg korištenja fosilnih goriva no također je izrazio i neke primjedbe na kontroverzni prijedlog zakona koji planira uvesti tarife na uvoz iz zemalja koje nemaju slične zakone. Obama predviđa da će globalno gledajući taj zakon potaknuti inovaciju te osigurati nove poslove, te da krajnji troškovi potrošača neće biti tako veliki kao što to kritika predviđa.

Prema tom novom zakonu elektrane, tvornice i ostali veliki zagađivači trebali bi ili zatražiti dozvolu za svoje emisije ili platiti za višak iznad dozvoljenih emisija u vidu sadnje novih šuma i ostalih sličnih ideja koja bi spriječila gomilanje ugljičnog dioksida u atmosferi. Ovaj zakon također uključuje stroge standarde o energetskoj učinkovitosti za energiju vjetra, solarnu energiju i ostale obnovljive izvore energije. Što se tiče dijela zakona koji predviđa penale za uvoz iz zemalja koje neće smanjiti svoje emisije u skladu sa smanjenjem od strane SAD-a Obama je rekao kako SAD treba biti vrlo oprezan oko slanja bilo kakvih protekcionističkih signala, osobito sada kada se još osjećaju posljedice globalne recesije.

Puno republikanaca nazvalo je taj novi energetski zakon ubojicom novih poslova koji će gurnuti SAD prema još većoj recesiji. Kuća republikanaca je napala taj zakon prozvavši ga energetskim porezom koji bi mogao uništiti mnoge obitelji u Americi jer ne samo da će mnogo ljudi ostati bez posla nego će to također povećati cijenu života u Americi. Vođa jedne skupine republikanaca u Senatu Mitch McConnell izjavio je kako „mi svi ovisimo o električnoj energiji, a ograničiti fosilna goriva dok to ne čine Indija i Kina definitivno nije dobra ideja.“

S druge strane neki ekolozi su nazvali ovaj zakon izrazito neefikasnim, kao što su to učinile i mnoge članice EU-a.

Obama je odbacio kritike rekavši da su te iste kritike bile upućene i kod „Clean Air Act“ gdje su se mnogi bojali kako će suzbijanje kiselih kiša povećati troškove i značiti gubitak mnogih poslova što se nakraju pokazalo netočnim i Obama to isto očekuje od ovog zakona. Prema svemu sudeći Obama doista djeluje odlučan da usmjeri američki energetski sektor prema obnovljivim izvorima energije postavljajući temelje za to. Za razliku od republikanaca koji vjeruju kako će novi zakon usmjeriti zemlju u još veću recesiju Obama novi zakon vidi kao nešto što će potaknuti američko gospodarstvo prema naprijed jer bi obnovljiva energija mogla lako postati novi pokretač ekonomskog razvoja Amerike.

Obama je također priznao kako ovaj zakon vjerojatno neće zadovoljiti ni EU ni mnoge ekologe koji su očekivali znatno veće smanjenje emisija. Mnoge europske zemlje su već kritizirale ovaj zakon jer da se njime daje previše povlastica industriji ali Obama zna kako bez takvih povlastica ne bi uopće bilo šanse za novu energetsku politiku SAD-a.

Ipak je Obama prije svega političar, a ne ekolog, a i sam je izjavio kako pronaći onu crtu ravnoteže između zahtjeva industrije s jedne i zahtjeva ekologije s druge strane nije lako, već da je to prava umjetnost te da takvo nešto nikad ne može biti precizno no da svejedno valja napraviti sve kako bi se do 2020 znatno smanjile emisije ugljičnog dioksida.

Kako god opisali ovaj zakon ovo je ipak povijesni trenutak jer se prvi puta u američkoj povijesti dogodilo nešto što bi trebalo smanjiti uporabu tradicionalno dominantnih fosilnih goriva. No još uvijek ostaje za vidjeti hoće li to biti dovoljno za potpuno novu energetsku politiku Amerike.

 
Top ot the page!