Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Nuklearna energija nije dovoljna?

Sunday, 16 March 2008

Nuklearna elektrana Otok tri milje Svijet mora smanjiti količinu energije dobivenu iz fosilnih goriva zbog sve izraženijeg problema globalnog zatopljenja uzrokovanog štetnim emisijama CO2 u atmosferu i zbog ograničene količine fosilnih goriva. Mnogo ljudi danas smatra da je nuklearna energija idealna zamjena za fosilna goriva, ali to nije baš tako. Znanstvenici su izračunali da bi se proizvodnja nuklearne energije morala povećavati za 10 posto godišnje u periodu od 2010 do 2050 da bi se zadovoljile buduće energetske potrebe i zamijenila fosilna goriva. Je li to prihvatljivo ili ne? Prema izvještaju objavljenom u "Inderscience's International Journal of Nuclear Governance, Economy and Ecology" ova poprilično visoka stopa rasta zahtjeva znatno unaprjeđenje efikasnosti nuklearnih tehnologija jer bi inače svaka nova nuklearna elektrana jednostavno "kanibalizirala" energiju proizvedenu u ranijim nuklearnim elektranama. Postoji još mnogo dodatnih problema zbog kojih još nije opravdana trenutna dominacija nuklearne energije nad obnovljivim izvorima energije u pogledu rješenja energetskih problema.

Cijena izgradnje nuklearnih projekata takve snage bila bi prevelika budući da zahtjeva ogroman energetski input samo za izgradnju tolikog broja nuklearnih elektrana. Nuklearne elektrane proizvode također proizvode i puno topline kao nusprodukt hlađenja jezgre i iako je to trenutno zanemariva količina topline, u budućnosti bi velika količina nuklearnih elektrana mogla dodatno negativno utjecati na ionako rastući problem globalnog zatopljenja. Mnogo zagovornika nuklearne energije misli da kod nuklearne energije nema emisija štetnih plinova, ali prema objašnjenju fizičara Joshua Pearcea sa sveučilišta Pennsylvania "svaki stadij ciklusa nuklearnog goriva uključujući samu izgradnju nuklearne elektrane, rudarenje i mljevenje uranove rude, pretvorba goriva, obogaćivanje (ili osiromašivanje nuklearnog oružja), procesiranje, normalan rad, razgradnja, te skladištenje nuklearnog otpada pridonosi u emisijama stakleničkih plinova".

Usprkos svemu, on ne predlaže odustajanje od nuklearne energije i smatra da je potrebno uložiti još puno napora uglavnom u unaprjeđivanje efikasnosti cijelog postupka iskorištavanja nuklearne energije, a to bi moglo biti postignuto korištenjem samo ruda s najvećom koncentracijom i prebacivanjem tehnologija za obogaćivanje na sustave s plinskom centrifugom koja je mnogo efikasnije od dosadašnje metode plinovite difuzije.

Istraživači nacionalnog laboratorija američkog ministarstva energije iz Idaha (DOE Idaho National Laboratory) postigli su ohrabrujuće rezultate kad su uspjeli postići razinu sagorijevanja goriva u nuklearnim reaktorima od čak devet posto bez ikakvih pogrešaka. Taj rezultat je već proglašen prekretnicom kod korištenja nuklearne energije i mogao bi znatno unaprijediti efikasnost kod stvarnog iskorištavanja nuklearne energije. Povećanje razine sagorijevanja nuklearnog goriva u reaktorima je važno zbog mnogo razloga, a prvi i najvažniji razlog je smanjenje potrebne količine goriva za dobivanje iste količine energije. Drugi razlog je to što nakon upotrebe nuklearnog goriva ostaje manja količina radioaktivnog otpada kojeg treba pospremiti, pa i to znatno povećava ukupnu efikasnost nuklearnih reaktora. Iako je i ovo dostignuće sjajan rezultat, izgleda da to nije krajnji cilj za ovu godinu jer tim planira postići efikasnost sagorijevanja od 12-14 posto do kraja 2008. Koeficijent sagorijevanja je mjera neutronske radijacije goriva i veća efikasnost sagorijevanja zhači i da se više goriva može iskoristiti i time se smanjuje potrebna količina goriva i povećava efikasnost.

Sve ovo znači da trenutna efikasnost nuklearne energije nije dovoljna da bi se zamijenila dominantna fosilna goriva u sljedećih 40 godina i da postoji potreba za dodatnim istraživanjima kojima bi se povećala efikasnost barem do mjere da nuklearna energija može zamijeniti fosilna goriva. Ali ako se u obzir uzmu optimistični rezultati istraživanja nacionalnog laboratorija američkog ministarstva energije iz Idaha, efikasnost se može znatno povećati ukoliko se uloži dovoljno vremena i novaca. Povećanjem efikasnosti nuklearna energija bi se mogla pokazati kao realna alternativa fosilnim gorivima u budućnosti.

Više o nuklearnoj energiji možete pročitati ovdje.

 
Top ot the page!