Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Nove nuklearne elektrane u SAD-u

Wednesday, 17 February 2010

Nuklearna elektrana Vogtle Američki predsjednik Barack Obama najavio je preko osam milijardi dolara saveznih jamstava za kredit kojim bi se nakon 30 godina bez novih projekata započela gradnja novih američkih nuklearnih elektrana. Nova nuklearna ekspanzija započet će gradnjom dva nova Westinghouse AP1000 reaktora, svaki snage 1100MW. Novi nuklearni reaktori biti će izgrađeni kao jedinica 3 i jedinica 4 postojećeg nuklearnog postrojenja Vogtle, Burke County, Georgia. Izgradnju dodatnih reaktora koja će ukupno koštati oko 14 milijardi dolara raditi će američka energetska kompanija „Southern Company“. Prema izjavama iz kompanije gradnja bi trebala završiti do 2016 godine i trebala bi osigurati oko 2200MW snage s niskim emisijama ugljičnog dioksida.

Jednom kad prorade oba reaktora trebali bi proizvoditi dovoljno energije za pokrivanje potreba oko 550.000 kućanstava. Predsjednik Obama rekao je da će elektrana na siguran i čisti način proizvoditi energije dovoljno da zamijeni 30 milijuna barela nafte, a to je ekvivalentno micanju oko 3,5 milijuna vozila s cesta. Obama je također rekao da će ovaj projekt stvoriti tisuće novih građevinskih radnih mjesta na osam godina i nakon toga stotine dobro plaćenih stalnih radnih mjesta kad postrojenje postane operativno. Prema podacima iz tvrtke „Southern Company“ za potrebe izgradnje elektrane biti će otvoreno oko 3.000 radnih mjesta, a nakon toga zaposlit će se oko 850 ljudi na stalnim poslovima u nuklearnoj elektrani.

Nuklearna elektrana Vogtle
Nuklearna elektrana Vogtle. Kliknite na sliku za punu veličinu.
Posljednji započeti projekt izgradnje nuklearne elektrane u SAD-u bio je projekt izgradnje elektrane „River Bend“ koja je puštena u rad 1986 godine. Konstrukcija te elektrane započela je u ožujku 1977. Nuklearna elektrana s dva reaktora „Watts Bar“ (Tennessee), čija je izgradnja započela 1973 a prvi reaktor pušten u rad 1996, je nuklearna elektrana koja je zadnja postala operativna u SAD-u. Očekuje se da će drugi reaktor ove elektrane postati operativan 2013 godine. Od 2008 godine u SAD-u postoje 104 licencirane komercijalne nuklearne elektrane koje proizvode ukupno 806,2 milijarde kilovat-sati električne energije – to je otprilike 19,6% od ukupne potrošnje električne energije u SAD-u. SAD su najveći svjetski potrošač komercijalne nuklearne energije.

Nove nuklearne elektrane izazivaju veliku zabrinutost ekologa i nekih političara kojima je glavna briga odlaganje nuklearnog otpada u SAD-u. U prijedlogu proračuna za 2011 godinu administracija predsjednika Obame predložila je prekidanje projekta Yucca Mountain. Preko dva desetljeća planiralo se da Yucca Mountain postane dugoročno rješenje za odlaganje visoko-radioaktivnog nuklearnog otpada poput potrošenog nuklearnog goriva za područje cijelog SAD-a. Guverner Mark Sanford sprema se pokrenuti pravne akcije protiv predsjednika Obame zbog odluke da se napusti plan trajnog pohranjivanja tisuća tona nuklearnog otpada u spremište na području Yucca Mountain, Nevada. Trenutno se visoko-radioaktivni nuklearni otpad sprema na 80 mjesta diljem SAD-a, tipično u samim nuklearnim elektranama ili na mjestima poput Savannah River Site, Aiken County, gdje je spremljeno preko 3.600 tona nuklearnog otpada.

 
Top ot the page!