Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Nedovoljno obnovljivih izvora u Velikoj Britaniji

Friday, 05 June 2009

Planovi Velike Britanije na području obnovljivih izvora. Britanska uprava za energiju i klimatske promjene (Department of Energy and Climate Change – DECC) izdala je najnoviji izvještaj u kojem se ističe da Velika Britanija nije dostigla postavljene ciljeve u području obnovljivih izvora energije. Puno se u Britaniji pričalo o nužnosti oživljavanja sektora obnovljivih energija, ali na kraju ovo nije rezultiralo ničim osim razočaranjima. Interna predviđanja pokazuju da će do 2020 godine Velika Britanija dobivati samo 5% ukupne potrebne energije iz obnovljivih izvora, daleko od cilja od 15% koje im je postavila Europska komisija.

Ovi podaci pokazuju da je vlada Velike Britanije još uvijek miljama daleko od pretvaranja države u respektabilnu silu na području obnovljive energije. Također je vidljivo da se moraju napraviti brze promjene u energetskoj politici jer je u posljednjoj dekadi nedostajalo vjerodostojne i sveobuhvatne energetske politike. Neke države s puno manjim sredstvima rade puno veće promjene u sektoru pa je zaista sramota što Velika Britanija ne uspijeva dostići zadane ciljeve.

Pogledamo li na trenutne podatke za cijelu Europsku uniju vidljivo je da je Velika Britanija jedna od najlošijih država što se tiče obnovljivih izvora energije u cijeloj Europi. Trenutno se samo 2% potreba ne pokriva fosilnim gorivima, a to bi mogla biti velika kočnica ako Velika Britanija potpiše novi Kyoto protokol kasnije ove godine.

Premijer je u nekoliko navrata zatražio „zelenu revoluciju“ ne samo da se pokrene sektor obnovljivih izvora energije, nego i da se revitalizira ekonomija, ali to se s trenutnog stajališta čini vrlo daleko.

Iako je vlada uvela državne poticaje za korištenje biomase i generiranja energije iz vjetra, još uvijek među najjačim industrijskim igračima postoje strahovi da su takvi projekti neekonomični. Ovo zaista nije iznenađenje jer industrija još uvijek ne vidi razlog prelaska na nove izvore energije pa samim time planiranih 15% iz obnovljivih izvora energije za sad izgleda vrlo nedostižno.

Usprkos svemu vlada se nada da će uskoro velike količine obnovljive energije doći iz vjetra. Energiju vjetra u stopu bi trebali pratiti hidroenergija, biomasa i procesiranje otpadnih voda, pa se može zaključiti da vlada još uvijek ne odustaje od srednjoročnih ciljeva u sektoru.

Ali nada na žalost neće biti dovoljna bez prikladne energetske politike, prihvatljive infrastrukture i nužnih financijskih sredstava za planiranu „zelenu revoluciju“, pa će ta revolucija izgleda morati pričekati bolje dane. Biti će interesantno vidjeti kolika će smanjenja emisija stakleničkih plinova predložiti Velika Britanija kasnije ove godine u Kopenhagenu. Uzimajući u obzir trenutnu potpunu dominaciju fosilnih goriva u zadovoljavanju energetskih potreba, očekuje se malo smanjenje, ne veće od 15%. Ali i smanjenje od 15% u emisiji stakleničkih plinova je trenutno preveliki cilj za veliku Britaniju.

 
Top ot the page!