Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Najveća solarna elektrana dobila prvo zeleno svjetlo

Friday, 08 October 2010

Najveća solarna elektrana - princip rada. Gradnja najveće solarne elektrane na svijetu došla je korak bliže realizaciji nakon što je Blythe projekt vrijedan šest milijardi dolara dobio odobrenje za građenje od energetskog povjerenstva Kalifornije, SAD. Projekt je predložen od strane korporacija Chevron i Solar Millennium AG i ako zaživi dati će ogroman poticaj cijeloj industriji solarne energije u SAD-u što će otvoriti put novim solarnim projektima. Predložena solarna elektrana sastojala bi se od četiri identična postrojenja od po 250 MW snage što bi rezultiralo s impresivnih 1GW snage. 1GW je ogromna brojka kad se govori o solarnoj energiji, a možda najbolji način da se prikaže koliko je to velika brojka je sljedeća činjenica: prema podacima iz publikacija Solar Energy Industry Association 2009 godine u SAD-u je ukupno instalirano oko 481 MW solarne energije. Trenutno su najveće solarne elektrane u svijetu velike između 200 i 300 MW, što znači da će ova elektrana biti četiri puta veća od trenutno najveće solarne elektrane. Da bi se dobila jasna slika ovih brojki možemo ih usporediti s nuklearnim elektranama – prosječna snaga nuklearnog reaktora u SAD-u je 846 MW.

Predložena elektrana koristit će polje paraboličnih ogledala za grijanje tekućine. Parabolična ogledala fokusiraju sunčevo zračenje u liniju na kojoj je postavljena cijev s tekućinom (slika). Ova tehnika je trenutno među najpopularnijim tehnologijama iskorištavanja solarne energije. Ovo je trenutno naravno najveći solarni projekt u Kaliforniji, ali nije i jedini jer regulatori evaluiraju još osam predloženih projekata do kraja godine.

Najveća solarna elektrana - princip rada.

Vrlo je važno početi konstruiranje ove solarne elektrane što je prije moguće jer solarni projekti započeti prije 31. prosinca mogu dobiti subvencije ministarstva financija u iznosu od 30% vrijednosti projekta kao dio prošlogodišnjeg paketa za stimulaciju ekonomskih aktivnosti. Gradnja Blythe solarne elektrane uz više energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije rezultirat će i s više od 1000 radnih mjesta kod izgradnje postrojenja, a to će biti posebno dobro primljeno s obzirom na razinu nezaposlenosti u okolnim regijama.

Ako bi došlo do idealnog razvoja događaja, ili konkretnije, ako bi svih devet planiranih projekata dobilo sva potrebna odobrenja i bila izgrađena to bi značilo novih 4300 MW solarne energije. Ove velike solarne elektrane još moraju dobiti završna odobrenja od ureda za upravljanje zemljištem za korištenje javnih zemljišta i ako će sve ići prema planu odobrenje bi trebalo biti gotovo do kraja listopada 2010. Zajedno s ovim odobrenjem potrebno je dobiti i kredit od Ministarstva za energiju (DOE - Department of Energy). Ministarstvo već radi na procjeni plana Blythe elektrane, osobito na njegovim inženjerskim i financijskim modelima.

Ako sve prođe prema očekivanjima Kalifornija će se u budućnosti potvrditi kao vođa na polju obnovljivih izvora energije i solarna energija mogla bi postati vrlo zanimljiva opcija za investicije. Budući da se za ogromni rast na području energije vjetra u SAD-u očekuje usporavanje u sljedećih nekoliko godina vrlo je dobro vidjeti solarnu energiju kao tehnologiju koja će nastaviti rast obnovljivih izvora energije. Cijena od šest milijardi dolara možda se nekome i čini velika, ali ni ostali energetski objekti nisu baš jeftini. Ovih šest milijardi rezultira s oko $6000 po instaliranom KW solarne energije, a kod izgradnje nuklearne elektrane brojke po kilovatu se kreću od $4000-$5500 po instaliranom KW nuklearne energije.

 
Top ot the page!