Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Nafta ovog ljeta i do 150 dolara

Tuesday, 10 June 2008
Cijena nafte i dalje raste.
Cijena nafte će vjerojatno već ovog ljeta dosegnuti 150 dolara po barelu, ako je za vjerovati riječima Jeffreya Curriesa, voditelja istraživačkog tima poznate investicijske banke Goldman Sachs. Taj skok cijena nafte će se vjerojatno dogoditi i usprkos tome što je u zadnje vrijeme nešto oslabljena potražnja za naftom, jer je stanje na tržištu ospkrbe vrlo osjetljivo i na najmanje promjene. Goldman Sachs je najaktivnija investicijska banka na energetskom tržištu, te je bila prva koja je najavila ulazak cijene nafte u troznamnekaste vode, otprije dvije godine, tako da njihova predviđanja treba smatrati vrlo pouzdanima. Da stvar bude gora ova ugledna banka predviđa da će nafta doseći u naredne dvije godine i cijenu od 200 dolara po barelu.

Takva predviđanja imaju sve više pristaša, pogotovo nakon 6. srpnja 2008. godine, kada je crnog petka nafta za 24 sata porasla dotad neviđenih 11 dolara po barelu, postigavši dotad najveću cijenu od 139,12 dolara po barelu. Iako još uvijek potražnja za naftom nije tako velika kao što se to očekuje zimi, opskrba naftom nije zadovoljavajuća, te tako i najmanje trzavice na tržištu nafte znatno utječu na povećanje cijena. Još jedna ugledna banka Morgan Stanley najavila je da će granica od 150 dolara po barelu biti probijena i prije 4 srpnja i to ponajviše zbog prezahtjevnog azijskog tržišta i nezadovoljavajuće opskrbe.

Cijene nafte ostat će visokima dok god omjer ponude i potražnje ne bude na zadovoljavajućem nivou, tako da je jedina prva šansa protiv daljnjih povećanja cijena samo izvrsno funkcionirajuće tržište, sa balansom ponude i potražnje, sposobno odolijevati trzavicama te zadržati stabilnost cijena nafte. To će naravno biti vrlo teško ostvariti jer je tržište trenutno ekstremno ranjivo pa su tako tenzije između Irana i Izraela uspjele u jednom danu dići cijenu barela nafte za više od 11 dolara.

Više o proizvodnji i upotrebi nafte pročitajte ovdje.

 
Top ot the page!