Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Mogu li biogoriva zamijeniti fosilna goriva?

Saturday, 12 December 2009

Proso trava (switchgrass). Sve veća potražnja za energijom i potreba za ekološki prihvatljivijim gorivima koja bi zamijenila za okoliš vrlo štetna fosilna goriva glavni su pokretači raznih istraživanja alternativnih goriva. Jedna od najpopularnijih alternativnih goriva na tržištu u zadnje vrijeme su biogoriva koja u zadnje vrijeme bilježe znatan rast popularnosti. Osnovna definicija biogoriva veli da je to gorivo koje je nastalo obradom raznih biljaka ili algi. Postoje dvije osnovne prednosti biogoriva nad fosilnim gorivima: količina biogoriva koja se može proizvesti nije ograničena za razliku od fosilnih goriva koje ćemo prije ili kasnije potrošiti i činjenica da je ukupni ugljični otisak biogoriva gotovo jednak nuli zbog zatvorenog ugljičnog kruga. Zatvoreni ugljični ciklus znači da biljke koje se koriste za proizvodnju biogoriva iz atmosfere uzimaju ugljični dioksid i vraćaju kisik u postupku fotosinteze, a kasnijim izgaranjem biogoriva iz atmosfere se uzima kisik i ispušta se ugljični dioksid. Ovime se ne povećava ukupna količina ugljičnog dioksida u atmosferi, za razliku od otvorenog ugljičnog ciklusa fosilnih goriva u kojemu se ugljični dioksid samo ispušta u atmosferu, nikad se ne uzima iz atmosfere. Na temelju ovih prednosti mnogi znanstvenici smatraju da su biogoriva trenutno jedini kandidat za zamjenu fosilnih goriva.

Prve ozbiljniji koraci ka masovnoj proizvodnji biogoriva uključivali su kukuruz i razne žitarice kao ulaz u proces. To je naravno stvorilo razne kontroverze i u znanstvenim i u socijalnim krugovima. Kritičari ove metode tvrde da je korištenje kultura koje se mogu iskoristiti za prehranu opasno i da bi pretvaranje hrane u gorivo moglo značajno oštetiti trenutna tržišta hrane. Osobito ovo nije dobro rješenje kad se pogledaju statistike i vidi da gotovo milijarda ljudi u svijetu živi u gladi ili na rubu gladi. Uzevši ovo u obzir, istraživači su se prebacili na kreiranje procesa proizvodnje biogoriva iz biljaka koje nemaju nikakvu vrijednost na tržištima hrane.

Proso trava (switchgrass).

Proso trava (switchgrass). Mnoga proučavanja proizvodnje biogoriva u SAD-u trenutno su koncentrirana na proso trave.

Mnoga proučavanja proizvodnje biogoriva u SAD-u trenutno su koncentrirana na proso trave, koje se lokalno nazivaju switchgrass. Proso trava (Panicum virgatum) je trava toplih godišnjih doba koja se prirodno pojavljuje od Kanade preko SAD-a do Meksika. Proso trava jedna je od dominantnijih vrsta u prerijama centralne Sjeverne Amerike i može se naći gotovo svugdje. Glavne prednosti proso trave su iznimno brz rast u gotovo svim klimatskim prilikama i ne zahtijevaju iznimno plodna tla koja su potrebna za ostale interesantne kulture. Usprkos ovim važnim prednostima još uvijek ostaje pitanje gdje će se uzgajati ove trave. Biti će potrebne velike površine da bi se zadovoljio veliki udio biogoriva u svjetskim razmjerima, pa su ekolozi zabrinuti da bi se mogla pokrenuti velika kampanja deforestacije s ciljem oslobađanja dovoljnog prostora za sadnju proso trava.

Potrebno je još spomenuti i da proizvodnja biogoriva postaje sve atraktivnija alternativa fosilnim gorivima u zemljama u razvoju koje si ne mogu priuštiti uvoz nafte kad cijene postanu velike. Na primjer, Kambođa se u potpunosti oslanja na skupa uvozna goriva da bi osigurala električnu energiju za svoje stanovnike. Da bi se smanjio utjecaj uvoznih goriva i dugoročno riješio problem proizvodnje energije, Kambođa može početi koristiti biljku jatropha koja u velikim količinama raste diljem zemlje, a vrlo lako se može skupiti i pretvarati u biogoriva. Kambođa nije jedina zemlja s prirodno dostupnim resursima za proizvodnju biogoriva, mnoge države bi od toga mogle imati znatne koristi. Naravno, kod proizvodnje biogoriva sve je važnije sprečavanje raznih lobija da koriste biljke koje se mogu koristiti za hranu ljudima. Takvim lobijima nije važna činjenica da cijena hrane raste ako se hrana počne pretvarati u gorivo i samim time hrana postaje sve nedostupnija.

Biogoriva definitivno imaju veliki potencijal potpuno zamijeniti fosilna goriva u nekim dijelovima svijeta, ali samo uz neka stroga pravila: proizvodnja biogoriva ne smije utjecati na proizvodnju hrane i ne smije stvoriti probleme deforestacije.

 
Top ot the page!