Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Mnogo veći budžet EPA-e za 2010

Friday, 15 May 2009

Čista energija. Kada je Barack Obama postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država postalo je jasno da će američka agencija za zaštitu okoliša (EPA - Environmental Protection Agency) imati mnogo veći budžet. Time bi se trebale znatno povećati investicije u različite gospodarske aktivnosti koje bi SAD trebale učiniti mnogo „zelenijom“ državom nego što je to bilo u periodu George Busha. Izgleda da je prelazak na „zeleno“ postao hit ne samo među američkim političarima, nego i u ostatku svijeta.

Pogledamo li na planirani budžet američke agencije za zaštitu okoliša za 2010 godinu vidi se znatno povećanje u odnosu na 2009 godinu. Budžet EPA-e 2010 godine biti će 10,5 milijardi dolara, a to nije samo najveći budžet u povijesti te organizacije; to je također i jasan znak da SAD stvarno počinju ozbiljnije ulagati u ekološke projekte. Za usporedbu, proračun EPA-e za 2009 godinu bio je 7,1 milijardu dolara.

Proces uvođenja ekološki prihvatljivijih rješenja zahtjeva cijeli niz inovacija i ulaganja u razvoj pripadajuće tehnologije, a to je nešto čime se administracija George Busha nije ozbiljnije zamarala. Novi klimatski zakon uskoro će biti predstavljen kongresu i izgleda da će Amerika voditi međunarodna nastojanja zaštite klime. Na temelju toga može se zaključiti da je Amerika zaista odlučila postati „zelenija“.

Unatoč političkim nastojanjima, još uvijek postoje žestoki protivnici uvođenja ekološki prihvatljivijih normi i pravila. Ovi protivnici uglavnom dolaze iz industrijskog sektora i boje se da će ovaj „zeleni“ trend oslabiti ionako uzdrmanu industriju, a to bi moglo rezultirati otpuštanjem velikog broja radnika.

Neki političari također nisu potpuno uvjereni da je izabran pravi trenutak za pokretanje ekoloških projekata jer je zemlja u dubokoj recesiji. Vjeruju da bi nacija prvo morala poraditi na financijskoj krizi, a tek onda na novim projektima. Sve ovo ne zabrinjava previše EPA-u jer su konačno došli u situaciju da imaju predsjednika koji dopušta nužne ekološke akcije, a to nisu imali prilike skoro dijelu dekadu.

Budžet za 2010 predstavlja znatan rast u odnosu na budžet za 2009 godinu i pojačava usmjerenost na probleme s okolišem. Odobreno od strane kongresa u travnju 2009, povećana sredstva usmjerena su u zaštitu vitalnih područja: investiranje u hidro infrastrukturu, zaštita izvora pitke vode, kreiranje osnova za rješavanje problema klimatskih promjena, identifikacija problema u istraživanjima i kemijski menadžment.

Kao što se može primijetiti, još je ostalo za obaviti vrlo mnogo posla, ali ovaj put SAD je barem na pravom putu i prema tome pola posla je već obavljeno. Druga polovica posla zahtijevat će zajedničku akciju znanosti i politike, ali to je tek pred nama.

Više o proračunima američke agencije za zaštitu okoliša pročitajte ovdje: EPA - Office of the Chief Financial Officer.

 
Top ot the page!