Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Kina, Indija - Ugljen kao glavni izvor energije

Saturday, 16 February 2008

Energija iz ugljena u Kini i Indiji Kina i Indija imaju velik gospodarski rast u zadnjih nekoliko godina i sve više upotrebljavaju njihov tradicionalni izvor energije - ugljen. Ugljen kao izvor energije je izuzetno neprihvatljiv s ekološke strane zbog toga jer oslobađanje CO2 prilikom sagorijevanja znatno utječe na globalno zagrijavanje. Svi dobro znaju za negativne posljedice velikih emisija ugljičnog dioksida u atmosferu, ali u zemljama u razvoju ekologija nije visoko na listi prioriteta. Zemlje u razvoju više se koncentriraju na gospodarski rast, a uvođenje čistih izvora energije bi znatno usporilo taj rast. Zemlje koje su trenutno u razvoju ponašaju se vrlo slično zemljama zapadnog svijeta u jeku najjače industrijalizacije sedamdesetih i osamdesetih godina 20-tog stoljeća. Te zemlje su se tek kasnije počele baviti ekološkim problemima iskorištavanja energije. Unatoč tome, Kina i Indija nalaze se pod velikim pritiskom zapadnog svijeta s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova, ali za sad to smanjenje ne nazire. Ovo upozorenje na povečanu upotrebu štetnih izvora energije izneseno je na mađunarodnoj konferenciji o energiji 14.11.2007.

Na konferenciji je također istaknuta potreba da međunarodna zajednica pomogne tim dvijema državama u pronalaženju metoda za pročišćavanje ugljena i samim time u smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu. Neki se nadaju da će te zemlje s vremenom postati bogatije i time bi se došlo do sredstava za čišće izvore energije koji se sve više upotrebljavaju u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji. Jedna od najčišćih izvora energije svakako je nuklearna energija koja je ekološki izuzetno prihvatljiva u odnosu na ugljen, ali upotreba nuklearne energije za sobom povlači ekstremne sigurnosne mjere visoko kvalificirano osoblje. Uz to zapadni svijet nije baš oduševljen idejom da se u tim zemljama razvija napredna nuklearna tehnologija.

Indijski dužnosnici na svjetskom energetskom kongresu istaknuli su činjenicu da ugljen ostaje najprihvatljiviji izvor energije u Indiji zbog široke dostupnosti i da su im potrebne tehnologije za pročišćavanje ugljena. Uz to istaknuli su da će Indija i dalje koristiti ugljen u velikoj mjeri, svidjelo se to zapadu ili ne. Ovo nije tako teško razumjeti budući da Indija i Kina svoj snažan ekonomski rast mogu zahvaliti upravo ugljenu. Kina i Indija neće odustati od ugljena sve dok imaju ozbiljnijih gospodarskih problema od nečistog zraka, ali na svjetskoj razini mogle bi se osjećati posljedice tog stava u vidu utjecaja na globalno zatopljenje. U zadnje vrijeme Indija i Kina su počele s investicijama u obnovljive izvore energije i nuklearnu energiju, ali za sad ti izvori energije nemaju veći zastupljenost u ukupnoj proizvodnji energije.

Ugljen je najjeftiniji izvor energije i praktično je idealan za ubrzanje gospodarskog rasta siromašnih država i zemalja u razvoju. Prema tome bilo bi iracionalno kriviti te države zbog oslanjanja na ugljen. Jedino moguće rješenje problema su tehnologije pročišćavanja ugljena, a za implementaciju tih tehnologija biti će potrebna financijska pomoć zemljama u razvoju i dijeljenje trenutnih tehnologija pročišćavanja s tim zemljama. Hoće li se te investicije dogoditi ostaje za vidjeti.

U Indiji i Kini ugljen je još uvijek glavni izvor energije.
U Indiji i Kini ugljen je još uvijek glavni izvor energije. Kliknite na sliku za punu veličinu.

 
Top ot the page!