Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Indija - Ekspanzija solarne energije

Sunday, 22 November 2009

Indija. Indija priprema pokretanje velikog solarnog projekta „Solar Mission“ unutar nacionalnog akcijskog plana za klimatske promjene (National Action Plan on Climate Change). Ovim planom predviđa se novih 1000 MW svake godine do 2013 godine. Vodeći energetski stručnjaci vjeruju da bi uspjeh ove solarne inicijative mogao rezultirati s 20.000 MW do 2020 godine. Ovo je vrlo ambiciozni cilj za Indiju koja je 2008 u mrežu dodala samo 25 MW solarnih kapaciteta prema GTM istraživanjima. Od 2001 do 2008 Indija je podigla 143 MW sistema za iskorištavanje solarne energije.

U prvoj fazi koja bi se trebala odvijati od 2010 do 2013 Indija planira dodati i 200 MW off-grid solarne snage te prekriti oko sedam milijuna četvornih metara solarnim kolektorima. Na kraju finalne faze 2022 godine vlada se nada da će u Indiji biti instalirano 20.000 MW on-grid solarnih kapaciteta i 2.000 MW off-grid. Do onda također planiraju pokriti 20 milijuna četvornih metara solarnim ćelijama.

Da bi se pokrenuo ovaj vrlo ambiciozan projekt počet će se s promocijom instalacije solarnih kapaciteta na krovove. Ovo bi se trebalo ostvariti motivacijom i edukacijom stanovništva za samostalnu instalaciju manjih solarnih ćelija. Dodatno će biti ponuđene mogućnosti spajanja „kućnih“ instalacija na mrežu.

Indija je naravno svjesna i činjenice da ukoliko žele uspjeti u svojim solarnim ambicijama da će im trebati specijalizirani i kvalificirani stručnjaci za solarnu energiju. Zbog toga je već najavljen plan edukacije 1.000 inženjera prema specijalizaciji na tom području, a također će u prvoj fazi poslati 100 inženjera na specijalizacije van države.

Izgleda da indija radi ogromne korake prema boljem korištenju obnovljivih izvora energije za zadovoljavanje rastućih energetskih potreba. Ugljen je još uvijek glavni energent u Indiji, a također postoji i velika ovisnost o fosilnim gorivima. Prema trenutnim planovima sektor obnovljivih izvora energije, koji je očito potpomognut vladinim inicijativama, trebao bi osigurati mnogo više energije u godinama koje dolaze. Ovo nije dobra vijest samo za Indiju, nego i za cijeli svijet jer populacija Indije blizu je jedne milijarde i konstantno raste. Ovoliko puno ljudi naravno znači i velike energetske zahtjeve, a to će se i znatno povećati gospodarskim razvojem. Rani razvoj sektora obnovljivih izvora energije bio bi vrlo pozitivan i s ekološkog i s ekonomskog pogleda za cijeli svijet. Više obnovljivih izvora u Indiji znači i manji pritisak na cijene energenata u svijetu.

Solarna energija u Indiji ima zaista veliki potencijal i samo je potreban inicijalni uspjeh ovog projekta da bi se otvorilo novo energetsko poglavlje. Zapravo, ako svijet želi bolju kontrolu nad klimatskim promjenama mora se osigurati rast sektora obnovljivih izvora energije u zemljama u razvoju. Primjer Indije mogao bi biti od velike pomoći kod prelaska zemalja u razvoju na obnovljive izvore energije.

Biti će zaista zanimljivo vidjeti rezultat ove inicijative i ako sve prođe u redu za deset godina Indija će postati veliki igrač na području solarne energije. SAD i Kina su već počeli ozbiljnije iskorištavati solarnu energiju, a i Indija svakako ima potencijala da se uključi.

 
Top ot the page!