Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Europa – Veliki potencijal biogoriva

Monday, 31 March 2008

Zatvoreni ugljični krug biogoriva. Prema projektu REFUEL Europa ima veliki potencijal za eksploataciju biogoriva. Projekt REFUEL je projekt ovlašten od strane programa Europske unije "Intelligent Energy Europe" u cilju proučavanja potencijala biogoriva u Europi. REFUEL projekt je koordiniran od strane nizozemskog centara za energetska istraživanja (Energy research Centre of the Netherlands) i implementiran od strane konzorcija sedam europskih instituta iz različitih područja djelatnosti. Zaključak projekta je da se Europski ciljevi za biogoriva mogu dostići konvencionalnim ulaznim materijalima i trenutnom tehnologijom bez velikih promjena u korištenju poljoprivrednih površina i bez ekoloških posljedica.

Mnogo ljudi zabrinuto je da će veća proizvodnja biogoriva nužno značiti i dizanje cijena hrane jer je proizvodnja biogoriva zapravo pretvaranje hrane u gorivo, ali prema rezultatima REFUEL projekta trenutni ciljevi za biogoriva mogu se ostvariti bez ikakvog negativnog utjecaja na cijene i dostupnost hrane. Rezultati projekta pokazuju da neće biti niti negativnih posljedica sa ekološke strane, tj. neće biti potrebna prenamjena šuma, livada i prirodnih rezervata u poljoprivredna zemljišta, većinom zbog toga jer postoje nove prilike poboljšanja uroda na postojećim poljoprivrednim zemljištima u najnovijim članicama Europske unije, što bi s druge strane oslobodilo jedan dio tih površina za proizvodnju biogoriva.

Zatvoreni krug ispuštanja ugljika u atmosferu
Zatvoreni krug ispuštanja ugljika u atmosferu i uzimanja ugljika iz atmosfere kod biogoriva. Kliknite na sliku za punu veličinu.
Ali unatoč tome što se cilj Europske unije od 10% biogoriva do 2020 može ostvariti prvom generacijom biogoriva i umjerenim uvozom, samo napredna druga generacija biogoriva će stvarno utjecati na smanjenje emisija stakleničkih plinova i povećanje energetske sigurnosti, a to su dva glavna cilja energetske politike Europske unije. Druga generacija biogoriva koja se uglavnom proizvodi iz ostataka drvenih ili travnatih biljaka pokazuje znatno veći doprinos po hektaru zemlje i samim time omogućuje mnogo bolje mogućnosti za industriju Europske unije da razvije taj novi energetski sektor. Prva generacija biogoriva, poput biodizela iz uljnih zasada i bioetanola iz šećernih zasada i žitarica, nije zadovoljavajuća za Europsku uniju pa će novi cilj vjerojatno biti razvoj druge generacija biogoriva.

Ovaj novi cilj europske unije će zahtijevati znatna sredstva da bi se potpuno aktivirao ovaj sektor jer će biti potrebno razviti neke nove tehnologije za dobivanje biogoriva. To će također zahtijevati razvoj novih tehnologija u opskrbnom lancu poljoprivrednih i šumskih ostataka, ali uz dovoljna sredstva i stabilne investicije to ne bi trebao biti problem, kaže izvještaj.

Program REFUEL također pokazuje da strategije mogu sektorima također mogu pomoći u smanjenju tih ograničenja. Primjeri su inicijalni razvoj opskrbnog lanca za biomasu u cilju proizvodnje energije i integracija postrojenja za biogoriva u pokrajinske sustave grijanja. U ovom kontekstu će centralna uloga biti Centralna i Istočna Europa jer ta regija ima najveći potencijal za proizvodnju, pa je prema tome idući korak razvoj i novih tehnologija.

Prema izvještaju, Europska unija ima odličan potencijal za proizvodnju biogoriva u svojim najnovijim državama i taj će se potencijal morati iskoristiti, osobito zbog rastuće potražnje za energijom i sve većih cijena energije. Prema tome gotovo je sigurno da će biogoriva (osobito druga generacija) igrati vrlo važnu ulogu u energetskom sektoru Europske unije u nadolazećim godinama.

Više o bioenergiji možete pročitati ovdje.

 
Top ot the page!