Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

EU: 17% električne energije iz vjetra do 2030

Monday, 21 September 2009

Pučinske vjetrenjače. Energija vjetra je jedan od najvažnijih obnovljivih izvora energije u Europi, a prema podacima Europskog udruženja za energiju vjetra (European Wind Energy Association - EWEA) energija vjetra bi trebala pokriti 17% europskih potreba za električnom energijom do 2030. No da bi se uspjelo ostvariti taj cilj potrebno je znatno poboljšanje pripadajuće tehnologije jer u Europi velike pučinske farme vjetrenjača (offshore wind farms) trenutno sudjeluju samo sa 0,3% u zadovoljavanju europskih potreba za električnom energijom. Ovaj energetski sektor treba prevladati razne izazove poput razvoja pučinske mreže vjetrenjača, bolju političku potporu te uključenost u kratkoročne energetske planove zemalja članica.

EWEA također tvrdi da ukoliko postojeći i planirani europski offshore projekti budu implementirani prema planu, to će pokrivati do 10% europskih potreba za električnom energijom. Ovo ne bi bilo dobro samo sa energetskog, već i sa ekološkog gledišta jer više od 200 milijuna tona emisija ugljičnog dioksida bilo bi izbjegnuto svake godine uz takav postotak energije vjetra u totalnoj potražnji energije u EU.

EWEA je također identificirala više od 100 GW offshore projekata planiranih u 15 zemalja članica EU-a, te ostalim europskim zemljama s kojime bi se znatno trebao popraviti sadašnji postotak od 0,3 % koji je u svakom slučaju premalen s obzirom na europski potencijal.

Ovaj izvještaj također predviđa da će do 2030 totalno instalirani kapacitet offshore projekata iznositi 150,000 MW sa proizvodnjom električne energije od 563 TWh što bi trebalo biti dovoljno da zadovolji između 12.8% i16.7% totalnih potreba EU za električnom energijom. No da bi se postigao takav postotak zemlje će morati znatno više sredstava ulagati u industriju vjetra (predviđa se da će godišnja ulaganja trebati biti oko €16.5 milijardi eura).

Izvještaj također predviđa da offshore projekti imaju potencijal da napajaju Europu više od 7 puta u odnosu na danas, proizvodeći 25,000 TWh do 2020 te 30,000 TWh do 2030. EWEA predviđa da offshore projekti mogu zadovoljiti razinu od oko 40GW do 2020 sa prosječnim rastom godišnjih instalacija od 28% - od 366MW u 2008 do 6,900 MW u 2020. Tržište za offshore projekte još uvijek se ne razvija dovoljno dobro kao što je to slučaj s projektima na kopnu koju su u periodu od 12 godina, između 1992 i 2004 godine rasli 32% godišnje od 215 MW u 1992 pa do 5,749MW u 2004.

Ovo istraživanje je provedeno od strane Povjerenika za energiju EU-a Andrisa Piebalgsa koji je naveo kako će Europska komisija učiniti sve što je u njenoj moći da podrži razvoj offshore projekata te da osigura ostvarenje planova za dalji razvitak tehnologije potrebne za bolje iskorištavanje energije vjetra. On je izjavio kako bi iskorištavanje energije vjetra van europskih obala pružilo odgovor globalnim izazovima kao što su klimatske promjene, te također pridonijelo boljem opskrbljivanju Europe energijom.

Mnogi energetski stručnjaci su uvjereni kako budućnost boljeg iskorištavanje energije vjetra leži u offshore projektima, a ovaj EU projekt bi vrlo brzo mogao pokazati jesu li te tvrdnje točne ili nisu.

 
Top ot the page!