Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Energija valova u Australiji

Thursday, 19 August 2010

Oceanski valovi. Prema podacima Svjetskog energetskog vijeća (WEC, World Energy Council) mnoge od najboljih lokacija na svijetu za iskorištavanje energije valova nalaze se južnoj obali Australije. Znanstvenici su kreirali kartu potencijala energije valova za južnu obalu Australije od Geraldtona u Zapadnoj Australiji do Kraljevog otoka u Tasmaniji i označili najbolja mjesta za proizvodnju električne energije iz energije valova. Prema znanstvenicima u južnoj Australiji može se od energije valova proizvesti pet puta više električne energije od trenutne potrošnje cijele Australije.

Doktor Mark Hemer sa Centra za Australska vremenska i klimatska istraživanja (Centre for Australian Weather and Climate Researches) veli: „Ako pogledamo održive izvore energije duž južne obale – a gledamo između Geraldtona u Zapadnoj Australiji i južnih dijelova Tasmanije – onda vidimo održivi izvor energije u obliku energije valova koji je pet puta veći od trenutne potrošnje električne energije u Australiji“.

Energija valova je još uvijek u vrlo ranim fazama razvoja – trenutno je na svijetu u produkcijskim okruženjima instalirano tek oko četiri megavata snage. Kad usporedimo tih četiri megavata s 200.000 MW instaliranih kapaciteta za iskorištavanje energije vjetra vidimo da je energija valova još uvijek daleko od ekonomske isplativosti. Masovnom proizvodnjom cijene bi znatno pale i samim time bi energija valova postala izuzetno zanimljiva ulagačima.

Pokazna elektrana na energiju valova u Port Kembala-i.
Pokazna elektrana na energiju valova u Port Kembala-i. Kliknite na sliku za punu veličinu.
Ranije ove godine kompanija OceanLinx instalirala je 2,5 MW pokaznu elektranu na energiju valova u blizini Port Kembala-e u istočnoj Australiji. Elektrana je instalirana oko 100 metara od glavne luke i jedna je od prvih elektrana na valove koja je spojena na električnu mrežu. Iako je dizajnirana kao kratkoročni pokazni projekt, ova instalacija je potvrdila da energija valova može biti iskorištena za proizvodnju električne energije s kvalitetom koju podrazumijeva veza na električnu mrežu.

Energija valova je po definiciji korištenje površinskih valova u svrhu odrađivanja korisnog posla – na primjer generiranje električne energije, desalinizacija vode ili pumpanje vode u rezervoare. Energija valova se razlikuje od dnevnih strujanja plimnih valova i stalnih oceanskih struja. Energija valova trenutno nije široko rasprostranjena iako se s tom tehnologijom radi već od 1890 godine.

Prva komercijalna farma na energiju valova otvorena je 2008 kod Aguçadora Wave Parka blizu Póvoa de Varzim u Portugalu. Koristila je tri Pelamis P-750 stroja i imala ukupno instalirani kapacitet 2,25 MW. U studenom iste godine generatori su izvađeni iz mora, a u ožujku 2009 godine projekt je zaustavljen na neodređeno vrijeme. Druga faza projekta u kojoj je trebalo biti instalirano dodatnih 25 Pelamis P-750 strojeva i koja je trebala povećati kapacitet na 21 MW je u pitanju zbog povlačenja nekih partnera s projekta.

 
Top ot the page!