Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Energija Sunca za sjedište Google-a

Sunday, 19 November 2006

Sjedište Google-a Google planira izgraditi masivni sustav za iskorištavanje solarne energije u svojem sjedištu u gradu Mountain View, Kalifornija. Energija Sunca će se pretvarati u električnu energiju pomoću 9212 solarnih panela, a dobivena snaga bi trebala biti oko 1.6 megawata. Za usporedbu, ta snaga je dovoljna da se tisuću prosječnih Kalifornijskih domaćinstava opskrbi električnom energijom. Dobivena energija pokrivati će 30% od ukupne energije koja je potrebna za normalno funkcioniranje sjedišta Google-a. Instalacija sustava u kampusu završiti će u proljeće 2007, i kad radovi završe ovo će postati najveći sustav za iskorištavanje energije Sunca koji je instaliran u nekom korporativnom sjedištu u SAD-u.

Solarni paneli biti će postavljeni na krovove nekih zgrada u kampusu i kao zaštita od Sunca na parkirališta. Google je odbio dati informaciju koliko će novaca biti potrošeno na instalaciju sustava, ali procjenjuju da će se sustav isplatiti kroz smanjenje račune za struju u periodu na koji imaju iznajmljene zgrade u kampusu. Predstavnici kompanije EI Solutions (izvršitelja radova) tvrde da paneli obično traju od 20 do 25 godina i da se isplate u roku od pet do deset godina.

Uz dobivenu električnu energiju Google očekuje i smanjenje troškova za klimatiziranje zgrada jer će paneli na krovovima zgrada apsorbirati sunčevu energiju i time smanjiti količinu topline koju bi inače apsorbirali najviši katovi zgrada. Nadalje, očekuje se i da će ovaj sustav negirati mit da visoki profiti i ekološka osviještenost ne idu zajedno, a to bi se trebalo pozitivno odraziti na cijenu dionica kompanije.

Izvor informacija: http://www.alternative-energy-news.info/

 
Top ot the page!