Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Ciljevi Kine u sektoru obnovljivih izvora

Tuesday, 18 March 2008

Three gorges dam - NASA Izuzetno snažan rast kineske ekonomije pretvorio je tu državu u industrijskog diva, ali taj ekonomski rast donio je i neke negativne popratne efekte u vidu velike ovisnosti Kine o uvozu skupe nafte i velike ekološke štete koju je prouzročilo rašireno upotrebljavanje fosilnih goriva. Ovi razlozi su uz povremene manjkove energije prisilili Kinesku vladu da se počne okretati prema sektoru obnovljivih izvora energije u godinama koje dolaze. Tako je odlučeno da se za nastavak trenutnog ekonomskog rasta mora se povećati udio obnovljivih izvora energije u kineskoj ekonomiji.

Kina si je zbog toga postavila cilj da razvije 120.000 MW obnovljivih izvora energije do 2020 i ukoliko se taj plan pokaže uspješnim to će značiti da će Kina 12% od ukupno instaliranih energetskih kapaciteta imati u obnovljivim izvorima energije. Planirano povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora zahtjevat će investicije od oko 800 milijardi yuana (oko 100 milijardi dolara) do 2020. To je velika investicija i trebala bi imati vrlo pozitivne efekte u vidu smanjenja uvoza skupih goriva i smanjenja količine ekološki neprihvatljivog ugljena koji je u Kini još uvijek dominantno gorivo.

Three gorges dam - NASA
Three Gorges dam. Kliknite na sliku za punu veličinu.
U tom planu stoji da se do 2010 godine treba proizvoditi 10% električne energije iz obnovljivih izvora energije (očekivani kapacitet od 60 GW), 5% primarne energije isto do 2010 i 10% primarne energije do 2020 godine. Dugoročno, Kina si je postavila cilj da 2050 zadovoljava bar 30% svojih energetskih potreba kroz obnovljive izvore energije. Trenutni trend Kine u sektoru obnovljivih izvora energije trebao bi u budućnosti značiti i dominantnu ulogu tih izvora energije, a sve to je cilj dobro koordiniranog procesa koji uz kinesku vladu uključuje i kompanije iz rastućeg sektora obnovljivih izvora, razna industrijska udruženja, centralnu i lokalnu vlast i mnoge druge nevladine organizacije.

U ovaj plan nisu uključeni samo veliki projekti iskorištavanja hidro potencijala koji se mogu eksploatirati na veliko, nego su uključeni i mali i srednji projekti iskorištavanja hidroenergije koji nemaju tako značajan utjecaj na okoliš, energija vjetra, solarna energija i biomasa. Plan također uključuje i analize utjecaja na okoliš, a to je nešto što je Kina do sada ignorirala kod projekata obnovljivih izvora energije (Three Gorges Dam). U plan je također uključen i zakon koji bi poticao obnovljive izvore energije (Chinese Renewable Energy Law). Sve to zajedno trebalo bi biti dovoljno da se u Kini počnu u znatnijoj mjeri koristiti obnovljivi izvori energije.

Ovaj novi plan u sektoru obnovljivih izvora energije objavljen je u izvještaju "Analyzing Renewable Energy in China" i taj izvještaj predstavlja prvu potpunu analizu različitih obnovljivih izvora energije u Kini. Analiza je napravljena i za zajednički potencijal tih izvora, ali i pojedinačno za svaki izvor energije i napravljena je korelacija tih izvora s ukupnim energetskim potrebama u Kini. Veliki industrijski igrači poput China Sun Biochem, China Biodiesel International, Camco International, Renesola i sličnih također su profilirani u "Analyzing Renewable Energy in China".

Više o obnovljivim izvorima energije možete pročitati ovdje.

 
Top ot the page!