Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Australija – U planu najveća solarna elektrana na svijetu

Friday, 29 May 2009

Umjetnički prikaz moguće solarne elektrane. Mnogi energetski stručnjaci smatraju da je solarna energija jedini obnovljivi izvor energije koji ima dovoljno potencijala da zamijeni fosilna goriva kao dominantni izvor energije u nadolazećim godinama. Popriličan broj država ozbiljno razmišlja o solarnoj energiji i investiraju velike količine novca u razne projekte, uglavnom solarne pogone za proizvodnju električne energije. Jedna od tih država je i Australija. Australija namjerava napraviti ogroman iskorak u razvoju sektora za solarnu energiju planovima da izgradi najveću solarnu elektranu na svijetu snage 1000 megawata. Cijena projekta procjenjuje se na otprilike 1,4 milijarde australskih dolara (6,3 milijardi kuna).

Prema riječima australskog premijera Kevina Rudda, ova elektrana imat će tri puta veći kapacitet od trenutno najveće solarne elektrane koja je smještena u Kaliforniji. Da bi se dobio osjećaj koliko će snažna biti ova solarna elektrana možemo je usporediti s nuklearnim elektranama: najsnažnija nuklearna elektrana u SAD-u je Palo Verde 2 u Arizoni i ima snagu od 1335 megawata. Prosječna snaga nuklearne elektrane u SAD-u je oko 954 megawata i prema tome vidi se da će ova elektrana imati veću snagu od prosječne nuklearne elektrane. Snaga nuklearne elektrane Krško je 632 MW.

Detalji bi trebali biti objavljeni do kraja godine, a imena uspješnih ponuđača biti će objavljena u prvoj polovici 2010 godine. Premijer Rudd naglasio je da je projekt usmjeren iskorištavanju snažnog sunčevog zračenja u Australiji, a koje je on nazvao „najvećim prirodnim resursom Australije“. Uz to je dodao i da ovim projektom Australija želi postati lider u sektoru čiste i obnovljive energije, nešto što Australiji zaista treba jer trenutno se australska ekonomija oslanja na ugljen kao glavni izvor energije.

Umjetnički prikaz moguće najveće solarne elektrane na svijetu.
Umjetnički prikaz moguće najveće solarne elektrane na svijetu.

U zadnje vrijeme Australija je kritizirana zbog premalih investicija u sektor obnovljivih izvora energije, ali ovaj plan izgradnje najveće solarne elektrane na svijetu, tri puta veće od trenutno najveće, trebao bi ne samo smanjiti količinu kritika nego također i otvoriti vrata za nove velike projekte u sektoru obnovljivih izvora energije.

Australija ovim projektom pokušava „zelenoj“ energiji dati poštenu šansu za razvoj. Ovako ogroman projekt trebao bi uz pokretanje ekonomske aktivnosti u razdoblju recesije također rezultirati novim radnim mjestima i stvaranjem dodatnih šansi za pokretanje raznih biznisa.

Ako ćemo vjerovati australskoj vladi, ovaj ogroman solarni projekt je samo prvi korak u izgradnji mreže solarnih elektrana diljem cijele zemlje s lokacijama izabranim tako da se nove elektrane dobro uklope u trenutnu električnu mrežu i da primaju dovoljno sunčevog zračenja. Ako sve prođe prema planovima Australija će napraviti ogroman korak prema obnovljivim izvorima energije i to bi moglo poslužiti kao primjer svim ostalim državama da se okrenu obnovljivoj energiji.

6,3 milijardi kuna koje će biti uložene u ovaj solarni projekt samo je dio od 21 milijarde kuna vrijedne vladine inicijative za čišće izvore energije, dokaza da Australija ulaže sve više i više u obnovljive izvore energije, dajući im time realnu šansu da postanu ekonomski konkurentni u budućnosti.

Premijer Rudd također je najavio da će Australija postati punopravna članica međunarodne agencije za obnovljivu energiju (International Renewable Energy Agency). Prema svemu navedenom biti će vrlo zanimljivo vidjeti za koliko Australija namjerava smanjiti svoje emisije ugljičnog dioksida. Ovo bi se moralo vidjeti kasnije ove godine na konferenciji u Kopenhagenu na kojoj će se pokušati dogovoriti okvir za novi Kyoto protokol. Veće planirano smanjenje emisija ugljičnog dioksida značilo bi i ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije u Australiji.

 
Top ot the page!