Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

$16 milijardi prema obnovljivim izvorima

Wednesday, 08 August 2007
$16 milijardi prema obnovljivim izvorima energije

Američki zastupnički dom podupro je 04.08.2007 prijedlog izmjena američke energetske politike prema kojoj će se oduzeti $16 milijardi poreznih poticaja iz „Big Oil“ domene i preusmjeriti taj novac prema obnovljivim izvorima energije poput solarne energije i energije vjetra. „Big Oil“ je izraz koji se koristi za definiranje pojedinačne i zajedničke ekonomske snage najvećih prerađivača i proizvođača u industriji nafte i benzina, a odnosi se na velik politički utjecaj, osobito u SAD-u. Kompanije koje se obično povezuju s pojmom „Big Oil“ su ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, Total S.A., Chevron Corporation, i ConocoPhillips. Promjene energetske politike inicirane su iz Demokratske stranke.

"Ovo je povijesno skretanje Amerike od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije" rekao je demokrat Ed Markey i dodao "Da se ovo već dugo približavalo". Republikanci nisu zadovoljni razvojem događaja i nazivaju ovo „no-energy prijedlog“ jer nema inicijative za nova bušenja. Republikanci dodatno zamjeraju to što se ovime zadire u sam centar američke ekonomije koja se znatno oslanja na fosilna goriva, a izmjene smanjuju novac upravo u domeni fosilnih goriva.

Dodatno je prošao i kontroverzni amandman kojim se obvezuju proizvođači električne energije da do 2020. godine moraju proizvoditi minimalno 15 posto električne energije iz obnovljivih izvora energije. Ako ove izmjene prođu završnu legalizaciju biti će to prvi put da savezna vlada SAD-a postavi globalne standarde kojima definira koliko električne energije se mora proizvoditi iz obnovljivih izvora. Bijela kuća je naravno odmah reagirala i već prijeti vetom, a kao glavni razlog spominje se bojazan Bijele kuće da će spomenute promjene povećati cijenu energije, a dodaju još i da promjene ne daju rješenje za visoku cijenu energije niti da potiču domicilnu proizvodnju energije.

Dodatni zakon koji će negativno utjecati na kompanije iz „Big Oil“ domene odnosi se na potrošnju automobila. Amerikanci tradicionalno vole velike automobile, a takve automobile prati i visoka potrošnja goriva. Visoka potrošnja goriva je također rezultat slabe zainteresiranosti velikih proizvođača automobila u SAD-u za povećanjem efikasnosti motora koje ugrađuju u svoje automobile, a veliki automobili u kombinaciji s energetski neefikasnim motorima imaju ogromnu potrošnju. Europski, a osobito Japanski proizvođači automobila su u segmentu energetske efikasnosti miljama ispred Američkih proizvođača. Da bi se poboljšala energetska efikasnost novih američkih vozila Senat je odobrio prijedlog zakona kojim bi se standardi potrošnje postavili na 35 milja po galonu (otprilike 6.72 litre po 100 kilometara) do 2020. godine. Tom prijedlogu zakona usprotivili su se šefovi u automobilskoj industriji koji vele da bi takav zakon uništio ionako posrnule američke proizvođače automobila poput General Motors-a i Ford-a.

 
Top ot the page!