Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Geotermalno grijanje - Prednosti i mane

Saturday, 09 February 2008
Mapa geotermalnih potencijala SAD-a.
Mapa geotermalnih potencijala SAD-a.

Geotermalna energija je u stvari toplinska energija Zemlje koja se generira u jezgri planeta i polako putuje prema površini Zemlje. Budući da geotermalna energija ima veliki potencijal, u ovom članku biti će ukratko opisane prednosti i mane iskorištavanja geotermalne energije u svrhu grijanja.

Najvjerojatnije najveće prednosti geotermalnog grijanja su niska cijena grijanja (ušteda može biti i do 80% u odnosu na fosilna goriva) i mala količina potrošene električne energije u odnosu na standardne sisteme grijanja. Geotermalno grijanje iskorištava toplinu unutar Zemlje, pa je to obnovljivi izvor energije.

Efikasnost geotermalnog grijanja je znatno veća od standardnih oblika grijanja. Geotermalna energija je 48% efikasnija od plinskih peći i više od 75% efikasnija od uljnih peći. Iskorištavanjem geotermalne energije ispušta se vrlo malo (katkad ništa) štetnih plinova i stakleničkih plinova u atmosferu, pa je prema tome geotermalno grijanje ekološki vrlo prihvatljiv oblik grijanja.

Geotermalni sustavi grijanja ne samo da mogu grijati, već mogu i hladiti prostorije, a uz to su i vrlo tihi. Također, geotermalno grijanje je vrlo uniformno što znači da nema hladnih ili vrućih točaka i naravno nema nikakvih peći i dimnjaka. Održavanje sustava geotermalnog grijanje je također jeftino, treba povremeno samo zamijeniti filtar u toplinskoj pumpi. Geotermalno grijanje se može uvesti i u postojeće domove, osobito ukoliko postoji sustav prozračivanja, a sustav podzemnih cijevi potrebnih za ovaj oblik grijanja ima vijek trajanja od oko 50 godina.

Glavni nedostaci geotermalnog grijanja su vrlo visoki inicijalni troškovi i slaba raširenost područja pogodnih za iskorištavanje ovakvog izvora energije. Takva područja nalaze se uz rubove tektonskih ploča, a van tog područja je zemljina kora jednostavno previše debela za ozbiljnije iskorištavanje geotermalne energije. Prema podacima američkog ministarstva energije povrat inicijalnih troškova instalacije može biti od dvije do čak 20 godina.

Kao nedostatak potrebno je navesti i činjenicu da geotermalno grijanje nije baš 100% čisti oblik grijanja zbog toplinskih pumpi koje za pogon koriste električnu energiju, a ta električna energija uobičajeno se proizvodi iz ekološki neprihvatljivog ugljena, pa se ipak u atmosferu oslobađa određena količina stakleničkih plinova.

Ovo su bile osnovne prednosti i mane geotermalnog grijanja i glavni zaključak je da ukoliko si netko to može priuštiti (zbog velikih inicijalnih troškova), dugoročno će se investicija svakako isplatiti. Ovo je osobito odnosi na nisku cijenu grijanja i izvrsnu efikasnost sustava grijanja koji iskorištavaju geotermalnu energiju.

Povezani članci:
Geotermalna energija - Glavni članak

 
Top ot the page!