Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Činjenice o projektu ITER

Saturday, 08 December 2007

Činjenice o projektu ITER. Projekt ITER je projekt istraživanja nuklearne fuzije. Pročitajte neke zanimljive činjenice o ITER projektu.

 • ITER (Međunarodni termonuklearni energetski reaktor - International Thermonuclear Energy Reactor) je zajednički međunarodni projekt kojemu je cilj demonstrirati znanstvenu i tehničku izvedivost iskorištavanja energije fuzije.
   
 • Jedan od ciljeva projekta ITER je demonstriranje upotrebe nuklearne fuzije za proizvodnju električne energije i skupljanje podataka nužnih za konstruiranje prve komercijalne fuzijske elektrane.
   
 • Partneri u ITER projektu su Europska unija, Japan, Narodna republika Kina, Indija, Republika Koreja, Ruska federacija i SAD.
   
 • Cijena izgradnje ITER reaktora procijenjena je na pet milijardi eura u prvih deset godina razvija, a dodatnih pet milijardi eura predviđena je cijena 20-godišnjeg operacijskog perioda.
 • Tokamak je dizajn koji proizvodi prstenasto magnetsko polje za zarobljavanje plazme. To je samo jedan od više tipova magnetskog zarobljavanja plazme, ali je trenutno vodeći kandidat za proizvodnju fuzijske energije. ITER je tokamak.
   
 • ITER je tokamak, u kojemu snažna magnetska polja zadržavaju prstenasto oblikovanu plazmu. Cilj mašine je da se pokaže produžena fuzija u deuterij-tricij plazmi.

Činjenice o ITER projektu
ITER reaktor. Čovjek na dnu ilustracija je veličine objekta.

 • ITER reaktor baziran je na tokamak konceptu u kojemu se vrući plin zarobljava u torusnoj komori koristeći magnetsko polje. Plin se zagrijava na preko 100 milijuna °C, i taj dizajn bi trebao davati oko 500 MW fuzijske snage.
   
 • Ideja za ITER originalno dolazi sa superpower sumita u Genovi 1985 godine gdje je premijer Gorbachov, sljedeći diskusiju s predsjednikom Francuske Mitterrand-om, predložio predsjedniku Reaganu pokretanje međunarodnog projekta na polju istraživanja energije fuzije za mirnodopsku upotrebu.
   
 • ITER će proizvoditi oko 500 MW (izlazna snaga) iz fuzije prilikom nominalnog rada u pulsevima od 400 sekundi i duže. Očekuje se da će tipični nivoi zagrijavanja plazme prilikom impulsa biti oko 50 MW (ulazna snaga), pa je prema tome pojačanje snage (Q) oko 10.
   
 • Cilj ITER dizajna je minimizacija bilo kakve mogućnosti ispuštanja zračne radioaktivnosti (tricij, prašina) i fizički onemogućiti ispuštanje radioaktivnih tvari u okoliš.
   
 • Ukoliko sve prođe u redu kod ITER projekta i prilikom konstrukcije prve elektrane koja slijedi nakon projekta ITER, oko 2045 godine koristiti će se prva pouzdana i komercijalno dostupna električna energija dobivena fuzijom.
   
 • ITER će u svojem 20 godišnjem vijeku potrošiti oko 16 kg tricija, a ukoliko se uzme u obzir radioaktivni raspad do reaktora će biti potrebno dovesti 17,5 kg tricija. Tijekom prvih deset godina biti će potrebno oko sedam kilograma.
   
 • Izgradnja ITER reaktora započeti će 2009 godine i reaktor bi trebao postati operativan 2016 godine.
   
 • ITER je više od znanosti o energiji fuzije. Ovaj projekt mogao bi biti put prema svim stvarno velikim međunarodnim projektima na polju znanstvene suradnje.

ITER u Francuskoj
ITER će biti izgrađen u Cadarache-u, Francuska.

Cijeli članak o nuklearnoj energiji možete pročitati ovdje.

 
Top ot the page!