Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Crude Oil Price
 
 

Činjenice o geotermalnoj energiji

Friday, 07 December 2007

Činjenice o geotermalnoj energiji. Geotermalna energija je obnovljivi izvor energije. Pročitajte neke interesantne činjenice o geotermalnoj energiji.

 • Geotermalna energija je obnovljivi izvor energije koji koristi toplinu unutar zemljine kore.
   
 • Geotermalna energija postoji od kad postoji Zemlja. "Geo" znači zemlja, a "thermal" znači toplina. Znači geotermalno označava toplinu zemlje.
   
 • Snaga iz geotermalne energije generira se u preko 20 država širom svijeta. Neke od tih država su Island, Sjedinjene Američke Države, Italija, Francuska, Litva, Novi Zeland, Meksiko, Nikaragva, Kostarika, Rusija, Filipini, Indonezija i Narodna Republika Kina.
 • Ukupna energetska vrijednost geotermalnih resursa na Zemlji je prema nekim istraživanjima vlade SAD-a veća od ukupne energetske vrijednosti ugljena, nafte, zemnog plina i urana kombinirano.
   
 • Za svakih sto metara ispod zemlje temperatura stijena povećava se za otprilike tri stupnja Celzija. Ili za svakih 328 stopa ispod zemlje temperatura se poveća za oko 5.4 stupnja Farenheit-ove ljestvice.
   
 • Nove instalacije za proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora energije proizvode električnu energiju po cijeni od 4.5 do 7.3 centa po kilovat-satu. Ta cijena je konkurentna cijeni električne energije dobivene iz fosilnih goriva.
   
 • Island je država koja je smještena u području visoke koncentracije vulkanskih aktivnosti, a takva mjesta su idealna za iskorištavanje geotermalne energije. Preko 26% električne energije na Islandu proizvodi se iz geotermalnih izvora energije. Dodatno, geotermalno grijanje koristi se za grijanje 87% kućanstava na Islandu. Islanđani planiraju u potpunosti izbaciti fosilna goriva iz upotrebe u bliskoj budućnosti.
   
 • Geotermalna energija naziva se obnovljivim izvorom energije zbog toga jer se voda obnavlja pomoću kiša, a toplina se konstantno generira unutar jezgre Zemlje.
   
 • Iako je geotermalna energija tehnički neobnovljivi izvor energije, tipični period geotermalne aktivnosti oko magma centara je od 5.000 do 1.000.000 godina - pa se prema tome geotermalna energija smatra obnovljivim izvorom energije.
   
 • Uobičajen način iskorištavanja geotermalne energije je grananje u hidrotermalnim područjima, također zvanim geotermalni izvori. Ova područja su geološki aktivna mjesta na kojima se voda probija u zemljinu koru, tamo se zagrije i ponovo se diže prema površini.

Temperature unutar Zemlje
Temperature unutar Zemlje. Jezgra Zemlje ima temperaturu od oko 5000 °C.

Dodatne činjenice o geotermalnoj energiji:

 • Prije oko 10.000 godina Paleo-Indijanci koristili su vruće izvore u sjevernoj americi za kuhanje. Prema njihovim ratnim pravilima, područja oko vrućih izvora bila su neutralne zone. Ratnici suprotstavljenih plemena kupali bi se zajedno u miru.
   
 • Geotermalno grijanje je metoda grijanja i hlađenja zgrada. Iskorištava se prednost prirodno dostupne topline spremljene unutar Zemlje, Za geotermalno grijanja nije potreban plamen, pa prema tome nema niti proizvodnje plinova opasnih za zdravlje i nisu potrebne dodatne sigurnosne mjere kao kod fosilnih goriva.
   
 • Geolozi koriste različite metode pronalaženja geotermalnih izvora energije. Jedini način da se bide siguran da je negdje u dubini geotermalni rezervoar je da se napravi duboka bušotina.
   
 • Najpogodnija područja za iskorištavanje geotermalne energije nalaze se oko velikih granica između tektonskih ploča, a u tim područjima ima puno potresa i aktivnih vulkana. Najviše geotermalnih aktivnosti na svijetu događa se oko područja koje se naziva "Prsten vatre" (Ring of Fire). Taj prsten okružuje tihi ocean.
   
 • Trenutno se geotermalna energija iskorištava u tri glavne tehnološke kategorije:
  • Grijanje i hlađenje zgrada pomoću geotermalnih pumpi koje pumpaju plitke geotermalne resurse.
  • Strukture grijanja koje direktno koriste geotermalnu energiju.
  • Proizvodnja električne energije iz geotermalnih resursa.

   
 • U zapadnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država proizvodi se oko 2850 megavata električne energije iz geotermalnih izvora energije. Geotermalnom energijom generira se oko 2% električne energije u saveznoj državi Utah, 6% u Kaliforniji, a čak 10% u sjeveroistočnom dijelu Nevade.
   

Cijeli članak o geotermalnoj energiji možete pročitati ovdje.

 
Top ot the page!