Help!
Top wrapper

Glavni izbornik
Početna stranica
Energija uz video prikaz
Energija općenito
Uvod u izvore energije
Obnovljivi izvori energije
Neobnovljivi izvori energije
Energija i ekologija
Činjenice o energiji
Korisni linkovi
Izvori energije - RSS Feed
Crude Oil Price
 
 

Činjenice o solarnoj energiji

Sunday, 16 January 2011

Činjenice o solarnoj energiji. Činjenice o solarnoj energiji. Solarna energija je obnovljivi izvor energije. Pročitajte neke zanimljive činjenice o solarnoj energiji.

Sunce je nama najbliža zvijezda te, neposredno ili posredno, izvor gotovo sve raspoložive energije na Zemlji. Sunčeva energija potječe od nuklearnih reakcija u njegovom središtu, gdje temperatura doseže 15 milijuna °C. Radi se o fuziji, kod koje spajanjem vodikovih atoma nastaje helij, uz oslobađanje velike količine energije.

Svake sekunde na ovaj način u helij prelazi oko 600 milijuna tona vodika, pri čemu se masa od nekih 4 milijuna tona vodika pretvori u energiju. Činjenice o solarnoj energiji:

  • Sunce proizvodi energiju već pet milijardi godina i prema trenutnim procjenama ta proizvodnja energije nastavit će se još idućih pet milijardi godina. Solarna energija je dio energije proizvedene na Suncu koji stiže do zemlje.
     
  • Solarna energija može se direktno konvertirati u toplinsku energiju ili u električnu energiju, a to su zapravo korisni oblici energije. Električna energija je najkorisniji oblik energije današnjem čovječanstvu jer se može jednostavno pretvoriti u koristan rad.
     
  • Solarna energija je „motor“ iza gotovo svih obnovljivih izvora energije. Sekundarni izvori energije koje pokreće solarna energija, poput energije vjetra, energije valova, hidroenergije i biomase, čine većinu obnovljivih izvora energije na zemlji. Geotermalna energija i energija plime i oseke nisu sekundarni proizvod solarne energije jer bi postojale i bez solarnog zračenja.
     
Cijeli članak >> 
 

Činjenice o biodizelu

Monday, 10 December 2007

Činjenice o biodizelu. Biodizel je obnovljivi izvor energije. Pročitajte neke interesantne činjenice o biodizelu.

Cijeli članak >> 
 

Činjenice o nuklearnoj energiji

Sunday, 09 December 2007

Činjenice o nuklearnoj energiji. Nuklearna energija je neobnovljivi izvor energije. Pročitajte neke interesantne činjenice o nuklearnoj energiji.

Cijeli članak >> 
 

Činjenice o projektu ITER

Saturday, 08 December 2007

Činjenice o projektu ITER. Projekt ITER je projekt istraživanja nuklearne fuzije. Pročitajte neke zanimljive činjenice o ITER projektu.

Cijeli članak >> 
 

Činjenice o geotermalnoj energiji

Friday, 07 December 2007

Činjenice o geotermalnoj energiji. Geotermalna energija je obnovljivi izvor energije. Pročitajte neke interesantne činjenice o geotermalnoj energiji.

Cijeli članak >> 
 
Dodatno
Nafta - Neka pitanja
Geo. en. - Upotreba i principi
Prednosti biomase
Kako radi nukl. elektrana?
Zanimljivi linkovi
US Department of Energy
Galerija
 
Zemlja noću
Zemlja noću
Top ot the page!